Tove Jansson Ateneumissa


Eilen kävin kultani kanssa 
Ateneumissa Tove Janssonin näyttelyn avajaisissa.

Näyttelyn kuraattori Tuula Karjalainen puhui Tove Janssonin uran monipuolisuudesta. Hän oli taiteilija, kirjailija, sarjakuvan tekijä, poliittinen pilapiirtäjä, lastenkirjailija, laulunsanoittaja ja kuvittaja.


Jenni Haukio piti hyvän puheen ja siteerasi muumeja. Tyylikästä presidentin rouvaa oli mukava kuunnella, hän puhui kaunista suomea, ruotsia ja englantia. Tellervo Koivisto oli myös läsnä avajaisissa.


Näyttelijä ja Toven ystävä Birgitta Ulfsson sai lukuisan yleisön eläytymään Toven maailmaan. Hän lauloi lennokkaasti nuuskamuikkusen kevätlaulun. Tove Janssonin sanoitti lauluun yhden osan odotusta ja kaksi osaa täyttä riemua.


Pidin erityisesti Tove Janssonin maalauksista Helsingistä. Hän oli kuvittanut upeasti ystävilleen kirjoittamiaan kirjeitä. Oli hauska nähdä myös rohkean Toven piirtämä Hitler, joka kiukkuaa kuin lapsi ja huutaa: MERA KAKA!


Puin päälleni In Wearin ripsuhelmaisen mekon, jonka löysin Stockmannin alesta. Jaloissa ovat Tallinasta hankitut Ralphl Laurenit.  

Tilaisuudessa oli suuren juhlantuntua suuren taiteilijan kunniaksi. Olisi ollut ihana ostaa lasi viiniä ja katsoa näyttely rauhassa loppuun, mutta meille tuli kiire lasten luo. Täytyy mennä uudestaan näyttelyyn, ehkäpä lastan kanssa.


Myös BBC oli noteerannut laajan näyttelyn. 
Kannattaa lukea heidän jännittävä näkökulma Toveen! Kurkkaa tästä. 

Uusimmassa Glorian Antiikkissa 2/2014 on artikkeli näyttelystä.

Kaunista viikonloppua kaikille!


Kommentit

GardenianKati sanoi…
Mua kiinnostaa tämä näyttely myös. Taidenäyttelyt ikäänkuin katosivat elämästä esikoisen syntymän myötä... Tove on ihana. Outi Heiskasen iso juhlanäyttely Tampereella esikoisen odotuksen aikaan oli myös mieleenpainuva...

Ja ihan vähä kade sun nilkkuri löydöstä. Pelkkää säästöä tuohon hintaan :D
Tuire sanoi…
Gardenian Kati-Kiitos! Nilkkurit olivat todellinen löytö. :D
Muumit ovat ihania! Mutta Toven maalaukset olivat hyvin kauniita. Tove oli muuten maalannut paljon sellaisia aiheita, mistä itse todella pidän, juhlia, piknikkejä, kuumailmapalloja, ikkunoita ja kukkia!
Olisi kyllä ihana päästä käymään tuolla näyttelyssä!! Kuulostaa ihanalle! :) Ja kuten kirjoittelit niin Toven kuvitukset on niin ihana: juhlia ja värikästä ilottelua, aivan ihania! ♥ Kivaa lauantaita! :)
Tuire sanoi…
Jenni-Kannattaa käydä! En ollut tiennyt kuinka monipuolinen taiteilija hän olikaan. Monissa Toven maalauksissa on ihana juhlatunnelma, tanssia, keskusteluja, ilonpitoa ja syleilyjä! Hauskaa lauantaita!
Nainen Talossa sanoi…
Kauniita kuvia Ateneumista. Olisipa Ateneum lähempänä, niin voisi tehdä näyttelyvisiittejä helpommin. Kiva tuo sinun mekkosi. Helma tekee siitä mukavasti vähän erilaisen. :)
Tuire sanoi…
Nainen Talossa-Kiitos! Ateneum on kaunis rakennuksenakin. Lasten kanssa on haastetta päästä näyttelyyn, vaikka se on lähelläkin. Mekko on myös mukava päällä kun se on joustava. :)
Hieno leidi siellä ollut :-) Sinä siis! Mua harmittaa, jos en ehdi nähdä tuota näyttelyä. Täytyy käydä katsomassa, mihin saakka se on. Tullaan heinäkuun alussa lomalle.
Tuire sanoi…
Kiitos kiitos! Hei sä ehdit nähdä näyttelyn! Se on laaja ja ihana. :)
Souliina S sanoi…
Kuulostaa hienolta tuo näyttely. Sinun mekkosi on kyllä kaunis. Mukavaa loppuviikkoa!
Tuire sanoi…
Souliina S-Kiitos! Näyttely oli ihana, kannattaa mennä katsomaan. :) Iloista perjantainta!
Milla sanoi…
Tuonne mun on päästävä! Ehdottomasti! Suurena muumifanina en voi olla käymättä tuolla. :> Ehkäpä ensi viikonloppuna!

Milla / millamainen