Pavlova-leivokset

Tein tupaantuliaisjuhlaan Pavlova-leivoksia. Se sopi hyvin 1930-luvun teemaan, koska silloin jo herkuteltiin kuuluisan venäläisen ballerinan kunniaksi luotua herkkua.

Mustikka-limepavlovat 12 kpl

Marengit:
3 valkuaista
2 1/2 dl sokeria
1 tl maizenaa
1 maustemitta leivinjauhetta
1 maustemitta väkiviinaetikkaa

Limetahna:
1 prk ranskankermaa
1 prk bulgarian jugurttia
1 limetin raastettu kuori ja mehu
3 rkl tomusokeria

Koristeluun:
mustikoita
mintunlehtiä

Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Lisää sokeri, maizena, leivinjauhe ja väkiviinietikka. Vatkaa vielä hetki.
Pursotai tai lusikoi leivinpaperille 12 pyörylää. Paista 190 asteessa noin 45 minuuttia.

Valmista limetahna. Kaada ranskankerma ja bulgarianjugurtti suodatinpaperilla vuorattuun kahvinsuodattimeen. Valuta noin puolituntia. Lisää limetin kuori ja mehu.

Lusikoi nokare limetahnaa marengille ja koristele mustikoilla ja mintunlehdillä. 
Olin maistanut Pavlova-kakkua hyvin kauan sitten Sidneyssä ja kuullut tarinan kuinka australialainen kokki kehitti leivoksen ballerinan vierailun kunniaksi. Sitä kertoessani tupaantulaisissa uusseelantilainen mies älähti, että kyllä kakku tulee Uudesta-Seelannista. Pavlovat ovat niin hyviä, että naapureiden kiistan ymmärtää. :)

Leivoin marenkeja ihan ekaa kertaa ja olen aivan koukussa. En ollut muistanut kuinka hyvää itse tehty marenki on.
Anna Pavlovan (1881-1931) viimeiset sanat kuulemma koskivat joutsenlampea ja olivat:
Tee viimeiset liikkeet hyvin pehmeästi.

Kommentit

Ainosofia sanoi…
Kiva katsella täällä noita herkkuja - vaikkakin tulee itselle paha mieli kun olen niin saamaton ettei minulla tule tuollaisia ihanuuksia tehtyä ;)
Tuire sanoi…
Ainosofia-On ihanaa syödä itse tehtyjä herkkuja, mutta hyvää saa kaupastakin. :) Minäkään en nykyään jaksa leipoa kovin usein. Kyllästyttää vuodesta toiseen keksiä pojille viisi ateriaa päivässä ja ehtiä siinä muutkin hommat. Mutta se on loppu nyt, olen aloittanut työt, hui!
Terhi sanoi…
Ihania herkkuleivoksia. Uskaltaisikohan sitä itsekin kokeilla tuota Pavlovaa jossain muodossa. Mä vaan oon niin huono leipuri, etten varmaan edes osaa erotella valkuaista :O Ai olet aloittanut työt!! Saanko kysyä millä alalla olet ja miten työnaloitus on sujunut? Olitko miten pitkään kotona?
Tuire sanoi…
Terhi-Kokeile ihmeessä! Ei ollut vaikeaa ja vieraat kehuivat kovin. Onnistuin jättämään osan raaksi ja osan poltin. Mun uunissa on lisähaasteena ajastin, joka vaivihkaa sammuttaa uunin. :)

Työt ovat alkaneet aika leppoisasti kun on heinäkuu ja vanhempani hoitavat poikia. Olin viisi ja puoli vuotta kotona. Vähän on sellainen pelko, että elämä loppuu tähän. Ystävät vakuuttelevat, että elämä jatkuu. :)
A-L sanoi…
Itse tehty marenki ON hyvää:) Herkullisia leivoksia. Työniloa sinulle!
nanna sanoi…
Marengit on ihania!! Ja sun pavlovat superkauniit.

Hei ei elämä lopu töihin menoon. Siitähän se vasta alkaakin ; )
Mä ainakin nautin töiden tuomasta vaihtelusta, pakko tunnustaa.
Lovviisa sanoi…
Voi nam kun tullee mieleen entisen työpaikan Terttu...Hän se aina helli meitä noilla ihanuuksilla :)
Hanne sanoi…
Varmasti ihania leivoksia.
Upean juhlan olet järjestänyt.
Mukavaa, kun joku viitsii nähdä vaivaa. Upeista juhlista jää ihana muisto kaikille:)
Nam, näyttääpä herkulliselta! Sain itsekin juuri mansikoita kermavaahdolla ja marengilla, oli tosi hyvää. Ihania kuvia <3
Saila sanoi…
Hyvin keksitty tuo leivonnaisten ajanmukaisuus! Ihana idea, juhlat kuulostavat niin kokonaisvaltaisilta... taidat olla sellainen ihminen, joka jaksaa nähdä vähän vaivaa jotta tilaisuudessa on juuri se piste iin päällä :-)
Pavlova on tosiaan niin hyvää, että kiistan ymmärtää! Jos joku väittäisi Ellen Svinhufvudin kakun olevan ruotsalaista, niin kyllä älähtäisin :-D Vaikka minäkin olin siinä luulossa, että Pavlova on autralialaista alkuperää. Mutta siinä alkuperäisessä versiossa on kai kiivejä, jotka uusiseelantilaiset ovat omineet... no, oli miten oli!
Kiitos reseptistä! Mustikoin koristeltuina leivokset ovat kauniit ja suomalaisen kesäiset.
Tuire sanoi…
A-L-Kiitos! Itse tehty marenki todella on hyvää. :) Huomenna taas töihin, kyllä tämä on outoa. :)

nanna-Kiitos! Ihan hyvin näyttivät Pavlovat onnistuvan ensikertalaiseltakin. Kiva kuulla, että työnteko on hyvä juttu sinulle. Toivotaan, että toimii minullekin. :)

Lovviisa-Oi ihana kuulla. Olisipa meidänkin työpäikalla sellainen Terttu. :)

Hanne-Kiitos! Nämä tuparit jäävät varmasti muistohini. Kotikin tuntuu vielä paremmalle, kun täällä juhlittu hyvin. :)

Marsa-Kiitos! Ihanaa kun on mansikka-aika!

Saila-Kiitos! Koitin miettiä, mitä 30-luvulla syötiin ja tehtiin. Joku juju on kiva juhlissa olla ja monesti se tulee pienelläkin vaivalla.

Kakkukiista voi hyvin olla juuri noin. Eikä Runebergin torttuja voi meiltä viedä myöskään. :)
selma sanoi…
Todella ihanat juhlat olleet teillä! Minkä vaivan olet näynyt, kaikki niin täydellistä! Kivat tuparitlahjat olette saaneet:)
Tuire sanoi…
selma-Kiitos! Kaikki ei ollut aivan täydellistä, mutta juhlat olivat silti täydelliset! Tosi kivoja tuparilahjoja minustakin. :)
maria cecilia sanoi…
You made something lovely in her honor. We also know this great ballerina here in Chile, she is a muse to many students.
hugs dear
Tuire sanoi…
maria cecilia-Thank you! I love Pavlova-cakes! Now that I made those, I just have to bake Pavlovas many more times. How lovely to hear that Anna Pavlova still inspires people all around the wold.
Beautiful days to you maria cecilia!
Susa sanoi…
Hei Tuire
Minulla ja miehelläni on 10v. hääpäivä juhlat ensi lauantaina ja olin ajatellut että jos teen jotain ihanaa kääretorttua mutta sinun innoittamana taidan uskaltaa valmistaa leivoksia. Vieraita on tulossa 20 ja haluaisin jotain erilaista ja tosi herkullista tarjottavaa.(Syömme ensin savulohipastaa ja salaattia) Luuletko että voisin tehdä leivokset jo edellisenä päivänä. Miten marenki käyttäytyy. Pitääkö jättää kuivaan huoneenlämpöön vai laitanko jääkaappiin.
Anonyymi sanoi…
Luoja miten teennäinen blogi.
Kammari sanoi…
Oi, minkä näköisiä herkkuleivoksia...
Vaan kun sitä itsekin jaksaisi nähdä vaivan ja leipoa pavlovaa :) Nams!
Tuire sanoi…
Susa-Kiva kuulla, että innostuit leivoksista! Kyllä ne ovat olleet hyviä seuraavana päivänäkin. Varmaankin parempi pitää marengit huoneenlämmössä pöydällä ja lisätä limetahna viime hetkellä. Ihanaa hääpäivää teille ja hyviä juhlia!

Kammari-Kiitos! Pavlovien kohdalla vaivannäkö kannattaa! :)