Loman alkua ja punkkipohdintaa


Me olemme grillanneet hampurilaisia. 
Kyllä ne ovatkin hyviä!


Kasvissyöjille tehtiin pihvit kikherneistä. Se oli helppoa ja taikinaa oli hauska muovata.


Kuvassa näkyvä paksu grillattava juusto on superhyvää. Se ostettiin Lidlistä. Pihvin päälle vielä sulatettiin cheddarjuustoa. Oli siis riittävästi juustoa.


Koska syöjiä oli tusina lämmitimme sämpylät uunissa. Bataattiranskalaiset ostettiin pakastepussissa ja olivat parempia kuin oletin. 


Vietimme rennon kesäisen illan yhdessä. Aikuisille roseviiniä ja lapsille limua. Vielä kun lämpenisi niin, että olisi kiva syödä verannalla.


Raparperiaika on taas täällä! Olen leiponut piirakoita taas Maku-lehden ohjeella.


Akileija kiipeilee muurilla ja kaunokaiset ovat vallanneet nurmikon suloisesti.Kesän alkajaisiksi kävimme rakkaan kanssa terassilla ja syömässä ihan kahdestaan Helsingissä.

Poikien kanssa kävimme katsomassa puolustusvoimien paraatin.


Olen poistanut molemmista pojista jo tänä kesänä punkkeja. Kun pojat olivat pieniä muistin punkkitarkastuksen yleensä kävellessäni alakertaan pitkän nukutustaistelun päätteeksi. Silloin en enää kääntynyt poikia herättämään, jotta jäisi edes joku tunti unillekin, edes niille huonosti nukutuille. 

Nykyään olen saanut ohjelmoitua punkkitarkastuksen päivittäiseen iltarutiiniin, eikä se enää unohdu. Viime viikon punkki oli niin pieni, etten huomannut sitä huolellisesta tarkastuksesta huolimatta, mutta onneksi se sattui osumaan käteeni iltatoimissa myöhemmin.

Usein löydänkin punkin juuri tunnustelemalla. Puoliksi ihon läpi tunkeutuneen punkin jalat tuntuvat karkeilta ihossa. Poistan punkit napakoilla pinseteillä, jotka on tarkoitettu juuri punkkien poistoon. Olen ostanut kaikki mahdolliset pihdit, mutta näitä käytän eniten.

Löytämäni punkit ovat eivät ole vielä ehtineet turvota. Borrelioosiin ei ole rokotetta, mutta sen tarttumisen pitäisi kestää kauan ja siihen on lääkitys. 

Puutiaisaivokuume tarttuu heti, eikä siihen ole lääkitystä. Voi antaa särkylääkettä luki rokote.fi sivuilla, hmm, kuinka lohdullista. Sivuilta selvisi myös, että vain noin 3% punkeista kantaa tbe-virusta. Toisaalta tuo vauhti millä punkit lisääntyvät tällä hetkellä ja tutkimustulos tulee luonnollisesti aina jälkikäteen. Niin ja sitten tuo ohje, että suojaudu punkeilta pukeutumalla. Tämä viime viikon punkki tuli tältä sääkartalta. Pojat ulkoilevat aina ja paljon. Olivat siis kaatosateella ulkona pitkillä housuilla, pitkähihaisella paidalla ja takki päällä. Ja kappas punkki löytyi keskeltä selkää.

Päätin, etten halua enää ottaa tätä riskiä. Kävimme hakemassa puutiaisaivokuume rokotteet. Yksi pistos kesäkuussa, toinen heinäkuussa, kolmas vuoden päästä, neljäs 3 vuoden päästä ja sitten 10 vuoden välein. 

Varasin rokoteajat yksityisestä lääkärikeskuksesta, jolloin ei tarvinnut juosta reseptien ja rokotteiden kanssa. Noin 50€/rokote.Pääsin pitkästä aikaa mukaan polttareihin aurinkoisessa säässä. 

Iloista alkukesää kaikille!
Toivotaan lämmintä säätä.  

TallennaTallenna

Kommentit

Saila sanoi…
Nam minkä näköinen ateria! Harmi tosiaan, että on ollut aivan liian viileää ulkona syömiseen. Mutta Suomessa yleensä onkin lämmintä vain kahtena viikkona vuodesta ;-D
Punkkeja tuntuu olevan taas aiempaa enemmän, vaikka kaksi edellistä kesää olivat jo ennätyskesiä sen suhteen, montako punkkia olen itsestäni poistanut. Vaatetus ei todella suojaa, ne kulkevat vikkelästi iholle.
Tuire sanoi…
Saila-Voi ei! Ihan oikeasti mihin me joudutaan näiden punkkien kanssa? Sama huomio, siis turha nääntyä vaatekerrosten alla punkit löytävät kyllä iholle joka tapauksessa. Ai kun mua alkoi kutittaa kun puhuttiin punkeista, vaikka oikeasti nuo mokomat eivät edes kutise.

No totta, että lämmintä ei kestä niin pitkään. Saapa nähdä milloin nuo kaksi viikkoa mahtavat toteutua tänä vuonna? :D
Katja sanoi…
Punkit voisi hävitä maan päältä. Meillä ei lapsista löydy mutta eläimistä sitäkin enemmän. Lapsena punkit olivat minulle arkipäivää, niitä hoidettiin silloin ihan eri tavalla kuin nyt. Voita päähän ja toivottiin että punkki irtoaa. Nyt leviävien tautien takia pitää olla huolellinen.
Tuire sanoi…
Katja- Niin voisi. Mun puolesta niitä levittävät peurat voisi syödä kaikki pois myös. Nuo taudit ovat niin kavalia. Ai teilläpäin niitä jo silloin. Voi konstin minäkin olen kuullut, mutta mulla oli ensimmäinen punkki vasta edelliskesänä. Hienoa, että teidän lapset ovat säästyneet punkeilta. Toivotaan, että säästyvät jatkossakin.
Voita ei pitäisi käyttää, se saa punkit oksentamaan ja sitä kautta tartunta vaara lisääntyy. Pihdit ovat paras keino.

Toivottavasti tästä kelit lämpenevät, vielä on ollut turhan viileää.
Tuire sanoi…
Tuuli- Hyvä kun toit esille, ettei voita tosiaan pitäisi käyttää. Toivottavasti punkit vähenee ja kelit paranee! :)