Puutarhainspiraation puraisu

Kuva Noa noa.

Olen yllättäen viehättynyt saniaisista ja isotöyhtöangervosta. Talon varjoinen puoli on suunnittelun alla nyt. Talon sivusta on kapea, mutta kuitenkin kymmenisen metriä pitkä. Rinnetontilla se on alempana varsinaista pihaa ja harvoin käytössä. 

Jospa sinne tulisikin pieni salainen puutarha. Saniaislaakso, rönsytiarellamatosta saniaiset kurottelisivat siroina. Kellarin seinämä jäisi isotöyhtöangervon, köynnöshortensian ja villiviinin peittoon.

Kuva Glorian puutarha

Ostin Glorian puutarha-lehden. Kauniita ideoita ja upeita kuvia. Hankittavien kasvien lista täydentyi Cafe au lait daalialla ja jättiverbenalla.

Rakastan runsasta vehreyttä. Aion istuttaa puutarhaan paljon lisää kasveja ja puita. Pitkällä tähtäimellä koitan puilla ja pensailla häivyttää muita rakennuksia maisemasta.

Haluan puutarhaan lempeän siimeksen ja läikehtivän auringon!

Kommentit

Nonna sanoi…
Oih, kuulostaapa kauniilta. Istuuko sinun lempparipuutarhaasi trampoliini? Meillä sellainen hökötys täyttää lähes koko pihan... Tosin on siitä niin paljon iloa, että sallin sen törötyksen kaiken keskellä.

Mukavaa viikonloppua!
Tuire sanoi…
Nonna-Jep, tramboliini on pakko olla. Onneksi löytyi sellainen suorakulmion mallinen, joka mahtuu juuri talon toiselle sivustalle. Näin etupiha ja puutarha säästyvät siltä hökötykseltä. Täällä jo odotellaan tramboliinin esiinottoa. :)

Iloista viikonloppua!
Eeviregina sanoi…
Ihania suunnitelmia! Meillä on isotöyhtöangervoa ja olen jakanutkin sitä jo useaan paikkaan. Se on kaunis kasvi ja menestyy kait hyvin. Myös saniaisia olen siirtänyt meille äidin pihasta.
Ostin saman lehden ja mullekin tuli paljon ideoita...
Lähden just isän romuvarastoja penkomaan, jos löytyisi jotain hyödyllistä.
Eilen illalla ehdin jo vähän jatkaa takapihan käytäväprojektiani. Ihanaa, kun pääsee jo ulos hommiin!
Kivaa viikonloppua ja puutarhaunelmointeja!
GardenianKati sanoi…
Minä tykkään myös tosi paljon varjon kasveista. Omassa varjonurkassa on rhodoja, timanttituija, kuunlijoja, pioneja ja varjoliljoja. Varjoliljat ovat aina yhtä kauniita! Isotöyhtöangervo ja saniainen on täälläkin hankintalistassa. Jättiverbena on myös tosi kaunis =)
Tuire sanoi…
Eeviregina-Kiitos! Voi täällä ei vielä pääse hommiin, mutta tänään on taas paljastunut paljon pihaa lumen alta. Oi sulla on isän romuvarasto! :) Minäkin tykkäsin kovasti siitä ruosteisesta romuartikkelista, tosi kaunista!

GardenianKati-Samoista kasveista tykätään! :) Onnistuin hankkimaan yhden varjoliljan etupihalle viimevuonna, toivottavasti se nousee sieltä. Kukkiiko pionisi vähässä valossa? Varjon kasveissa on juuri jotain ihanan salaperäistä.
Minä rakastan isoja saniaisia. Meillä vaan on liian kuivaa, kuumaa ja aurinkoista, niin ne eivät menesty. Toista on Etelä-Chilessä, jossa sataa ympäri vuoden. Siellä saniaiset kasvavat ihanan isoiksi ja tuuheiksi!
Tuire sanoi…
Mia-Voi, olisipa ihana nähdä Etelä-Chilen suuret saniaiset! Oletko koittanut saniaista huonekasvina? Meillä oli lapsuudessani suuri saniainen kotona. :)
Maija sanoi…
Salainen puutarha ja luonnollisesti hallitusti villi piha on mun mieleen. Meidän pihasta isotöyhtöangervo löytyy :)
GardenianKati sanoi…
Kun muutimme tänne niin varjotarhassa oli huonovointinen pioni. Muistaakseni kaksi vuotta sitä hoidin, niin se aloitti kukkimisen ihan hulluna. Lisäsin sinne pari taimea pionia, jotka ovat eri lajia ja hyvin viihtyvät nekin. Pionit ovat enemmän puolivarjossa, mutta kyllä ne suurimman osan päivästä ovat varjossa. Jos sulla ei ihan ryteikkö se varjotarha ole, niin ei kun kokeilemaan. Kyllä mulla ainakin parhaiten pionit puolivarjossa voivat.
Tuire sanoi…
Maija-Villipuutarha on ihana, mutta toisaalta se muotopuutarhakin pitäisi saada. :) Mulla ei ole koskaan ollut isotöyhtöangergoa. Tänä vuonna ostan.

GardenianKati-Kiitos tiedoista! Mulla pionikaari etupihalla. Aurinko paistaa siihen vielä hetken. Kahdelta se on jo varjossa. Ehkei mun tarvisekaan pelätä, että aurinko siinä ei riitä pioneille. :)
Puutarhakuume on kieltämättä nousemaan päin. Täytyykin seurailla tarkkaan, miten puutarhan perustamisesi etenee. Itse ajattelin hankkia konsultaatioapua ammattilaiselta, koska nykyisen kaupunkikotimme pihamaa on mielestäni liian kolkko, enkä usko omin neuvoin pystyväni luomaan rehevää pihaa, joka pärjää hoitamatta ainakin juhannuksesta elokuuhun...
Tuire sanoi…
Terhi-Kuullostaa hyvältä suunnitelmalta, varsinkin kun haaste on suuri. Onneksi Suomessa on aika hyvä ilmasto puutarhan kannalta. :) Voi, mä olen ollut tosi laiska puutarhuri viime kesänä ja nyt jo näkee, että kitkettävää on hurjasti.
Toivottavasti saan seurata teidänkin puutarhajuttuja?
Miten multa oli tämä uusin postaus jäänyt huomaamatta? Ja just vasta ehdin kommentoimaan ihania lasinappeja...Houkuttelevalta kuulostavia suunnitelmia ja myös niin samoja lempparikasveja kuin täälläkin. Sitä myös haaveilen, että puutarhalla saisi häivytettyä ympärillä olevia taloja, mutta takana olevat talot tulivat kyllä koroltaan niin paljon korkeammalle, että aikamoisen tammen saa takapihalle kasvattaa, ennen kuin näkösuojaa syntyy. Sen odotteluun ei taida yksi ihmisikä riittää.
kamomilla sanoi…
Lempeä siimes ja läikehtivä aurinko. Oi, ihastuttavia suunnitelmia. :)
Anonyymi sanoi…
Saniainen ja töyhtöangervo ovat erinomaisia kasveja. Huomioi vain, että saniainen ei pysy pystyssä tuulisessa paikassa. Molemmat sopivat hyvin myös paikkaan, jossa katolta tulee lumi alas, häviäväthän ne talveksi "maan alle".
Tuire sanoi…
Villa Vaahtokarkki-Samiskasveja meillä siis. :) Laitat sinne vaan pylväshaapaa ja serbiankuusta. On kiinalainen sanonta, että paras aika istuttaa puu oli 20 vuotta sitten ja toiseksi paras aika on tehdä se nyt!

kamomilla-Kiitos! Oi, tulisikin jo kesä ja läikehtivä aurinko! :)

Anonyymi-Kiitos neuvoista! Paikan ei pitäisi olla tuulinen. Paikkaan kolataan lunta, joten siinäkin mielessä valinnat taitavat olla sopisia. :)