Earth Hour

Valomerkki ilmaston puolesta tänään klo. 20.30-21.30.

Pienistä puroista muodostuu suuri virta.

Omia pieniä ilmastotekojani:

1. Laitan kattilaan kannen keittäessäni.
2. Laitan samaan lämpöön uuniin myös piiraan tai pakastepullia.
3. Jäähdytän ruoan hyvin ennenkuin laitan sen jääkaappiin.
4. Menemme saunaan heti kun se on lämmin.
5. Ulko-ovi suljetaan ripeasti perässä.
6. Pyykit kuivuvat narulla.
7. Lyhyet matkat usein kävellään, pyöräillään tai potkukelkkaillaan.
8. Kuljemme usein julkisilla kulkuvälineillä.
9. Ostan harkiten.
10. Annostelen vähän ja käytän hajusteettomia pesuaineita.
11. Otan kaupasta maitoja eri päiväyksillä jos tiedän, että ehdimme ne käyttää.
12. Hankin mieluummin kestävää vähän kuin nopeasti pois heitettävää paljon.
13. Monet kodin esineet ja huonekalut ovat vanhoja, perittyjä tai antiikkimarkkinoilta hankittyja.
14. Hyötyviljelemme pihalla, vaikkakin ihan pikkaisen vasta.
15. Istutamme puita puutarhaan.
16. Suosin suomalaista ruokaa.
17. Luomuna ostammme maidon ja välillä lihaa.

Paljon enemmänkin voisi tehdä, 
mutta pienestäkin teosta on hyötyä kun se toistuu arjessa.Mikä on sinun ilmastotekosi?

Kommentit

Saila sanoi…
En tiedä, auttaako puulämmitys ilmastoa - toisaalta se kai lisää kasvihuonekaasuja? No joka tapauksessa, tälläkin hetkellä ritisee keittiön hellassa tuli ja patteri (sähkö-) on pois päältä. Lämmitin aiemmin päivällä pakastekarjalanpiirakat uuniritilällä hellan päällä.
Seuraavaksi menen puulämmitteiseen pihasaunaani, jonne kannan käsin vedet. Pesuaineissa pitäisi vielä vaihtaa kaikki mahdolliset biohajuavaan laatuun.
Niin ja turha mainitakaan, kun asun syrjäisellä saarella, että päällä ovat vuosikausia vanhat vaaterytkyt :-D
Olipa hyvä lista sinulla. Oikein mukavaa lauantai-iltaa!
Tuire sanoi…
Saila-Kiitos! Elelet siellä varmasti hyvinkin ekologisesti. Pyykin pesussa suosin fosfaatteja, koska alueen vesilaitos poistaa ne tehokkaasti ja zeoliitti saostuu vaatteisiin ja luontovaikutuksista ei kai vielä niin tietoa.

Ja harrastukset taitaa meillä molemmilla löytyä lähinnä omalta pihalla, ettei siihenkään kulu luonnonvaroja. :)
Sally sanoi…
Oih, sun listalla oli ihailtavan paljon asioita! Meillä osallistutaan ilmastotalkoisiin käyttämällä maalämpöä + varaavaa takkaa, kuivattamalla pyykit narulla, sammuttamalla turhat valot ja heittämällä mahdollisimman vähän ruokaa roskiin ;) Ja tänä iltana fiilistellään Earth Hourin tahtiin 20.30-21.30.
Tuire sanoi…
Sally-Kiitos, paljon pieniä tekoja! Teillähän on paljon hyvää ilmastolle! Meillä on suorasähkö, mutta onneksi on edes lämmäntalteenotto.
Tänä iltana muistetaan äitimaata! :)
Hyvin samanlainen lista täällä. Pyykki tosin kuivuu kuivurissa tien läheisyyden ja tekstiilipölyn minimoimisen vuoksi, mutta siinä valitsin niin energiapihin mallin kuin silloin sai. Myönnän et enää en siitä varmaan malttais luopua puhtaasti mukavuussyistä. Toisesta autosta luovuimme ja vanhakin vaihtuu just uuteen vähemmän kuluttavaan. Varaavan takan valinnassa vaikutti estetiikan lisäksi polton puhtausaste ja kellari rakennettiin matalaenergiaversiona. Lämpökompostori hankintalistalla ja muut matskut vien hyvin pitkälle keräykseen kauppareissulla. Vaipat juniorilla maatuvia.
nanna sanoi…
Mä kannan korteni kekoon maalämmöllä, pienimoottorisella autolla, jopolla, vanhalla talolla, vanhoilla mööpeleillä, kirppiksillä ja ihan vaan olemalla suomalainen + puutalohippi. Ihan kaikkialla ei nimittäin ole arki niin täynnä kierrätystä kuin meillä, joten mun mielestä kaikki suomalaiset ovat varsin ilmastoystävällisiä, vaikkeivat edes pahemmin yrittäisi.

Terkut muutenkin!!
Tuire sanoi…
Villa Vaahtokarkki-Paljon ympäristötekoja teilläkin! Mulla ei ole koskaan ollut kuivuria, joten en osaa kaivata. En tiennytkään, että takoissa on erilaisia polton puhtausasteita. Täytyy tutkailla, jos meille joskus laitetaan takka. Lämpökompostori on harkinnassa, mutta kyllä ne hiukan haisevat, mutta ehkä se ei haittaa.

nanna-Niin suomalaiset eivät varmastikaan ole olleenkaan pahimmasta päästä saastuttajia. Hyvä me! Iloinen ja iso lista teilläkin ympäristötekoja! Terveisiä!