Perheen poikakaan ei saa unohtaa


Ystäväni on löytänyt kirppikseltä aarteen; neulontaohjekirjanen lapsille 1940-luvulta. 

Hurmaavan kauniita neuleohjeita lapsille, siis myös pojille! 

Tyttöjen neuleet eivät ole noista ajoista juurikaan muuttuneet, mutta pojille ei taida näin ihania malleja olla enää tarjolla.

Lisäksi harmittaa, että pojille ei ole tai on vähän tarjolla;

kauniita vaatteita
kauniita ilmapalloja(4v. poikani pelkäsi omaansa)
vaaleansinisiä keksejä tai koristeita tai väriainetta
pieniä leluja (kaikki  taskukokoiset kodit ja eläimet on tytöille)
koreja tai kasseja
joustavia ja kevyitä housuja

Olen kuullut, että tytöille ei tahdo löytää;

rakenteluleikkejä
prinsessa legoja


Toivotaan, että roolimallit ja odotukset ja elintila ja leikit lavenevat. Lapset saavat kasvaa upeiksi aikuisiksi ja käyttää kaikkea luovuuttaan, kaikkia taitojaan, kaikkea älykkyyttään ja kaikkea empatiaansa. 
Ja olla ihan vaan tavallisia.

Ja raksalla kellarin muurit kohoaa.

Kommentit

nanna sanoi…
Felixille löytyi ainakin pieni koti ihan Sokokselta. Joidenkin ötököiden koti oli tehty "juomamukin" malliseksi. Varmaan oikeasti tyttöjen juttu, mutta upposi hyvin.

Toisaalta edelleen, miksi kaiken pitäisi olla sukupuoleen sidottua? Siis miksei pojat voisi syödä vaaleanpunaisia keksejä? Enkä oikein tajua, että miksi kaiken täytyy aina olla prinssi/prinsessa? Just esim. prinsessalegot. Mä olen ainakin pystynyt lapsena leikkimään ihan tavallisilla legoilla, heh

Mä luulen, että lapset olisivat ihan tyytyväisiä kaikkeen, mutta me aikuiset nuijitaan jo pienestä pitäen ne roolimallit. Kerrotaan mikä on tyttöjen väri ja mikä on poikien väri, millä poikien on sopivaa leikkiä ja millä tyttöjen jne..
Tuire sanoi…
Täytyypä käydä kurkkaamassa ötököiden koti. Olisi kiva jos olisi jotain pientä näpräämistä.

Kun vauva syntyy ja vietetään herkkä kastejuhla niin minusta on kiva juhlia myös hänen sukupuoltaan. Olen kovasti etsinyt vaaleansinisiä tarjottavia. Arkena voi kyllä syödä vaaleanpunaisia pipareita.

Kuinkakohan paljon enemmän olisin leikkinyt legoilla jos olisi ollut prinsessalegoja? Pihalla kävi ilmi, että monelle äidille ei ollut ostettu legoja ollenkaan lapsudessa.

Meillä on ollut nuket ja leikkikeittiöt tarjolla, mutta poikaa kiinnostaa raksalegot ja partakoneet ja sähköjohdot ja hammasrattaat. Mun puolesta poika saisi harjoitella hyväksi isäksi nukeilla. No laittaa hän leikki ja oikeaa ruokaa mielellään.
Terhi sanoi…
Mäkin oon harmitellut, että pojille ei ole mm. mainitsemiasi asioita olemassa tai ainakaan itse en ole huomannut. Tytöille löytää helposti kaikkea pientä kivaa.

Meillä tyttö valitsee leikkeihin mieluummin pikkuautot ja nuket vielä näin hieman alle 2-vuotiaana, ja toisaalta pojat leikkivät välillä hänen nukeillaan. En siis ohjaa lapsia mitenkään sukupuolirajoitteisiin leikkeihin, mutta kyllä mieluummin ostan tytölle tyttöjen ja pojille poikien juttuja.
Teija sanoi…
Olipa osuva kirjoitus! Noita pikkusia taskujuttuja meidänkin nelivuotias poika mielellään testaa serkkutyttöjen luona, mutta kivampi olisi, jos niitä olisi pojillekin. Vaikka jotain söpöjä merirosvoötököitä..

Hätkähdin tuota raksakuvaa; meillä mennään ihan samassa vaiheessa, ja olis niinkuin meidän pihalta otettu! Tosin kyseessä puolet pienempi piharakennus :)
Sanna-Pauliina sanoi…
Totta! Pitäisi unohtaa pojat on poikia asenne ja kasvattaa poikiakin ihan yhtä söpösti kuin tyttöjä. Poikien vaatteet on aina niin tummia ja synkkiä, hirviöitä ja kaikkia muita inhottavan näköisiä leluja! Miten ihanan näköisiä ja siistejä nuo vanhat lastenvaate mallit ovatkaan ja silti miehekkäitä! Musta tuntuu että suomessa ollaan joskus liian käytännöllisiä eikä ole keskitietä. Lontoossa näin mitä ihanimpia vaatteita niin pikku pojille kuin tytöille :)
Anu sanoi…
Ristiäisiin toki muuten onkin vaikea ehkä löytää sinisiä keksejä. Ne pitääkin ehkä tehdä itse tai tilata. Muuten meillä rakastetaan prinsessakeksejä, niitä poika aina hakee hyllystä jos saa valita.
Mutta ihan varmasti joku enemmän pojille sopiva nukkekoti olis makee. Entressen kirjastossa oli joku nukkekoti, jolla kyllä meidän pojat leikki vaikka kuinka kauan. Mutta kotiin joku pienempi olis kätevä.

Ihanaa kun teidän talo näyttää jo kohta talolta!
Satu sanoi…
Niin totta joka sana! Myös täällä kaipaillaan pojille hieman "pehmeämpiä" juttuja. Tuntuu että tarjolla on vain riemunkirjavien värien sekamelskaa ja kauheita örkkejä, joista äitikään ei tiedä mitä ne ovat...
Tuire sanoi…
Terhi-Ihanaa kun saat perehtyä tyttöjen ja poikien maailmaan. Pikkusisko taitaa leikkiä vielä isoveljien leikkejä.

Teija- Poikien taskuleluja odotellessa. Hauskaa, että raksamme ovat samassa vaiheessa!

Sanna-Pauliina- Olen löytänyt kivoja vaatteita Monsuunilta, ötökkää ja pilkkua. Mutta voi mitä prinsessa vaatteita heillä on, mutta ei prissivaatteita. :(

Anu- Olen koittanut tehdä itse, mutta väriaineet ovat vihertäviä ja kun sekoittaa keltaiseen kermaan ja voihin niin johan vihertää. En tykkää, haluan vaaleansinistä. Ehkä olet onnistunut paremmin.

Satu-Hyvin sanottu. Poikien leluista ei tiedä mitä ne ovat tai mitä niillä tehdään, ilman intensiivikurssia.
Eena sanoi…
Aika osuva listaus tuo, mitä pojille ja tytöille ei lelu/vaatemaailmasta löydä. Surullista on toisaalta sekin, mihin välillä päiväkotimaailmassa törmää, että löytyy niitäkin vanhempia, jotka vetävät herneet nenään, jos erityisesti poika on leikkinyt tarhassa nukeilla tai barbeilla. Olenpa muutamia vuosia sitten saanut tiukat ohjeistukset eräältä äidiltä siitä, miten hänen poikansa ei saa missään nimessä leikkiä tyttöjen leikkejä, tai, kuten poikaa sillä hetkellä kiinnosti, leikkiä prinsessaleikkejä tyttöjen kanssa - poikahan saattaa luulla olevansa tyttö, tai pahimmassa tapauksessa äidin mukaan, hänestähän saattaa tulla vaikka homo.
Tuire sanoi…
Harmillista. Lapsi varmasti hämmentyy tuollaisista kielloista. Ihmettelen, että miten poika kasvaa isäksi jos ei voi nukkeen koskea?