Etupihan suunnitelmia

Olen piirrellyt etupihaa. Talomme on rinteessä niin, että tielle kulku on alempana ja kaarretta tai rakennettavia portaita pääsee ylös ulko-ovelle. Etuovi on koiliseen.
Istutuslaatikko keskellä tulee matalahkon muurin sisään rinteeseen. Kaarteisiin muotoihin onkin vaikea löytää muurikiviä. Kuvan antiikkimuuri on kiva, mutta mitenköhän se taipuu kaarteeksi. Kaarre on kuutisen metriä halkaisijaltaan. Piha varmaankin asfaltoidaan suurimmaksi osaksi. Autotallin eteen tulisi puoliympyrä kiveystä ja asfaltti reunustettaisiin kivetyksellä. Kulkuliuska kivetään myös.
Kuvat Lujabetoni ja Lakanbetoni. 

Alanaapurin kanssa olemme jutelleet jasmikeaidasta. Ylänaapurin kanssa ajattelimme marjaomenapensasaitaa. Aidanne tielle olisi sekoitus, valkoista hanhikkia, lumimarjaa ja norjanangervoa. Näitä kaikkia pensaita yhdistää valkeat kukat.

Marjaomenapensas, jasmike ja hanhikki.


Keittiön ikkunan eteen tulisi suuri omenapuu vai pitäisikö sittenkin vaaleanpunainen koristepuu?
Rusokirsikka.

Etupihalle suunnittelin paljon vaaleaa kukkaa, särkynyttä sydäntä, unelmatädykettä, syyshortensiaa, ruusua ja kartiohavuja. Kaarteeseen unelmoin pionikujannetta, joka olisi oikein värikäs.


Koreantörmäkukka ja siperiankärsämö. Kuvat Plantagenin.
Kiiltoleimu ja harmaa kurjenpolvi.
Kuva BHG:n sivuilta.
Etupihalla olisi muodollista tyyliä kaarre ja kaarteen reunaa kiertäisi samat kasvit. Ehkä kevätkaihonkukat ja pionit. Joku muotoon leikattava matala pensasaitakin olisi aika unelma, mutta olisiko se liikaa työtä?

Varsinaistaa muotopuutarhaa on suunniteltu puutarhan puolelle verannan eteen.

Tontin alareunalla talo on korkea, joten sinne haluaisin suuria puita, ajattelin vaahteraa ja serbiankuusta. Tontti on pitkä ja kapea. Toivottavasti puut mahtuvat siihen. Mietin kovasti myös asfaltin ja alanaapurin välistä kohtaa, nupukiveystä vai nurmikkoa vai? Piha ei ole kovin pimeä, talon seinän valaisimet ja katuvalot valaisevat. Pitäisikö silti laittaa pihavaloja?
Saa kommentoida ja esittää parannusehdotuksia, kiitos jo etukäteen!

Iloisia kukkaunelmia!
Kevät puutarhamessut on 7-10.4.2011 Helsingissä.

Kommentit

Ihanaa kevät- ja kesäfiilistä. Kiitos siitä tämän karmeen talven keskelle !! Ja pihastasi varmaan tulee upee, ainakin kasvit sitä tukevat. Ja olkkarinne tapetti on tosi ihana, olen siitä haaveillut, ei vaan oo oikeen tilaa sille. Ehkä pikku-neidin huoneeseen, kun laitamme sitä uusiksi talviloman aikana.
Voi Tuire, tulisitko suntsimaan ja TEKEMÄÄN meillekin!? :D
Itselleni alkaa jo stressi pukkaamaan noista pihahommista, kun ei tahdo tulla valmista. Argh! Viime kesänä pihasuunnittelija laati suunnitelmia osalle pihaa, mutta vielä jäi aika monta kysymysmerkkiä. Ja kun ei pelkät suunnitelmat auta, vaan on vielä se TOTEUTUS, voi apua... Talon sisäpuolen hommat kyllä hoituu aina suht iisisti, mutta joku tökkii kun mennään pihamaalle...
Sinulla näyttää aika hyvälle kun on jo noin hyvät ideat takataskussa. :)

Sari
Mari - Somasti sanoi…
Loistavan kauniita kasvivalintoja, mikäli noihin päädyt :)
Saila sanoi…
Omenapuuksi voisi myös ajatella suomalaista rautatienomenapuuta, siinä olisi vähän kotimaista puutarhakulttuuria ;-) Se on valkeakukkainen ja leveä kasvutavaltaan, mikä varmaan sopisi tuohon.
Toissa kesänä näin yhdessä pihassa aivan ihanan kukkapenkin pitkän reunuksen pioneja, jotka ovat siis aika korkeita ja siten vähän vaikeita ihan polun vieressä, kun ne lumpsottavat sitten polulla. Niiden eteen oli istutettu vuorotellen kuunliljaa ja pikkusydäntä. Oli tosi unelmanihana kukkarivistö!
Kauniit Kuvat sanoi…
Ihania suunnitelmia! Itse suunnittelin pihamme muutama vuosi sitten ja kaikenlaista on matkanvarrella tapahtunut... Minäkin pidän jasmikkeista, mutta ne meiltä kuolivat, niinkuin kaikilta naapureiltakin. Luulin, että ne ovat helppoja kasvattaa, mutta maaperässä taitaa olla jotain, joka ei suosi sitä. Mutta myöhemmin tajusinkin, että sille paikalle sopii paremmin ikivihreä aita. Syreenit sen sijaan onneksi lähtivät hyvin kasvuun, koska niistä pidän paljon. Viime vuonna istutin rusokirsikan, juuri siksi, että se olisi keväällä kaunis. Mutta vaikea sanoa miltä tulee näyttämään, viime kesänä se taisi tehdä vain juuria... kokoa se ei ainakaan kasvanut. Uudessa pihassa on se tylsää, että kestää monta vuotta ennen kuin työn tulokset alkavat näkyä. Mutta toisaalta, suunnittelu on kivaa! Onnea pihan luomispuuhiin!
Saila sanoi…
Siis jos jäi epäselväksi, niin "eturivin" kuunliljat ja pikkusydämet siten tukevat pioneja, jotka ovat sitten "toisessa rivissä".
Hanna sanoi…
Minulla on pitkä rivi ihania vaaleanpunaisia pioneja. Niissä on vain se ikävä puoli että niistä on iloa vain viikon ajan, kukinta on aivan liian lyhyt (ja meillä aina juuri sellaiseen aikaan että ollaan mökillä). Kuten Saila jo sanoikin vaativat todella kovan (ainakin kerrannaiset joita minulla on) tai muuten ovat täysin maata pitkin kukkien painosta, minulla on aina kasvituet ympärillä
Tuire sanoi…
Reissuja ja romantiikkaa-Kiitos! Minullekin tulee keväinen fiilis, ihanaa! Tapetti sopisi varmasti hyvin pikku prinsessallenne. Harmaan parina on vaaleanpunainen kaunis.

Sari-Kiitos! Tuntuu hyvälle olla tässä pisteessä, vaikka matka valmiiseen on pitkä. Pihan rakentajat tulevat tontille juttelemaan torstaina, jee! He varmaankin tekevät muurit ja istutukset hoidetaan itse. Eli kesällä rehkitään taas. :) Mene pihan suunnittelukurssille! Sain sieltä aika paljon välineitä.

Mari-Kiitos! Olen aivan ihastunut koreantörmäkukkaan. Toivotaan, että se tulee tykkäämään meistä myös. :)

Saila-Kiitos! Pionikujanneideasi kuullostaa ihanalle! Pioneja tukevan eturivin hahmotin heti, mutta piti googlettaa pikkusydän, sen verran noviisi olen. :) Alimmassa kuvassa käytävä on myös reunustettu kuunliljalla, joka ei ole kuulunut suosikkeihini, mutta hyvältähän se näyttää. Rautatieomenapuu on vähän matala kun haluan nähdä kukat keittiön ikkunasta. :)

KK-Kiitos! Meillä on paljon samoja suosikkikasveja näemmä. :) Samat harmitukset täälläkin, piha näyttää toivotulta heti 30 vuoden päästä. En voi muuttaa mihinkään, etten missaa sitä. :)
Tuire sanoi…
Hanna-Kiitos! Kuullostaa ihanalle! Ei kai pionien kukinta aikaan voi mökkeillä. :) Tuet järjestetään. Voisitko ehkä istuttaa mökille pioneja? Vaikka usein metsäinen mökkitontti on kyllä kaunein.
Anonyymi sanoi…
Hienoja suunnitelmia! Pihan valaistus on mielestäni tärkeää. Kannattaa miettiä kaikki kulkureitit sekä lapsiperheessä myös lasten leikkipaikat. Olisi mukavaa, jos lapset näkisivät leikkiä pihalla myös loka-marraskuussa, kun on pimeää ja märkä asfaltti imee kaiken vähäisenkin valaistuksen.
Meillä on myös pihasuunnitelmien "suuret linjat" selvillä. Tarkennuksia ja muutoksia tulee varmasti toteutusvaiheessa. 2-kerroksinen uusi kotimme on etelärinteen päällä, metsän laidassa. Kaikki pengerrykset tehdään luonnokivistä (eipä tarvitse lähteä salille;)),havuja ja kukkivia pensaita. Ja niitä pioneja<3. Paljon varauksia myös tuleville istutuksille ja hyötypuutarhalle. Nautinnollisia suunnitteluhetkiä! MK
Tuire sanoi…
MK-Tonttinne ja suunnitelmat kuullostavat hyville! Mietin itsekin paljon luonnokiveä, enkä ole vielä ihan päättänyt. Etupihalla oikeasti näkee kulkea, mutta en tiedä pitäisikö valoja laittaa tunnelman vuoksi? Puutarhan puolella on pimeää ja sinne on kaapeli jo vedetty, mutta valaisimet vielä puuttuu. Kesällä hikoillaan tahoillamme. :)
Villa Kajava sanoi…
Ah ja oih :)! Tulipa tästä niin keväinen fiilis ihan tosissaan! Musta sun suunnitelmat kuulostaa oikein hyviltä. Mä en ole mikään viherpeukalo, mutta ihailen kyllä ajatuksella rakennettuja pihoja, puutarhoja. Ja sulla tuntuu olevan tämä(kin) homma hallussa!

Mulla olisi sulle Tuire tunnustus blogissani, kipaisepas kylään :)!

t.Minna :)
Tuire sanoi…
Minna-Kiitos kaunis tunnustuksesta! Kevättä kohti!
jaana sanoi…
Jouluvalojen paikkoja kannattaa pohdiskella myös. On mukavampi laittaa niitä kauemmaskin talosta, jos on valaisimia, joissa on pistorasioita. Ja mihin lumet aurataan/kolataan? Serbiankuusi on ihana kasvutavaltaan, sopii kapeisiin tiloihin, eikä varjosta liikaa. Todella mukavaa lukea puutarha-asioita talven keskellä.Teille tulee kaunis piha!
Tuire sanoi…
jaana-Kiitos! Aivan jouluvalonäkökulma onkin tärkeä. Lumen läjityksestä on nyt saatu hyvää harjoitusta. :) Toivotaan, että ne harjoitukset loppuu ja kevät alkaa!
Sally sanoi…
Hienolta näyttää suunnitelmat + kasvivalinnat!

Pihavalaistukselle kannattaa tehdä johdotukset siinä vaiheessa kun maata myllätään. Eli vetäkää ainakin valmius pihalle 1 tai 2 kohtaan, josta sähköä voi sitten jakaa. Sähköä tarvitaan myös trimmereissä ym. ja ehkä pieni suihkulähdekin olisi kiva istutuksen/lähteen keskellä. Kun sähkövedot on tehty, voi suihkulähteen toteuttaa helposti sitten esim. vuoden, kahden päästä eikä tarvitse kaivaa valmista nurmikkoa auki. Pihan ja puutarhan perustaminen on suururakka, joten jotain kannattaa ehkä jättää seuraavaankin kesään, että jää kesällä aikaa myös nauttia omista aikaansaannoksistaan, lasten leikeistä ja auringosta!
Anonyymi sanoi…
Hienolta näyttävät suunnitelmasi! Pitkä pionipenkki tulee olemaan ihana! Pioneja kannattaa valita eri lajikkeita, sopivilla lajikkeilla kukintaa saa jatkettua kesäkuulta elokuulle. Esim. Elsa Sass kukkii myöhään ja tarhapionit aloittavat aikaisin.
Pionien kodilla on Suomessa parhaat valikoimat, myös nettikauppa, jota itse hyödynnän joka kevät. :)

Terveisin Pioneihin hurahtanut Päivi
Esmeralda sanoi…
Todella upeita suunnitelma sinulla! Ja ihastuttavia kasveja mietinnässä. :)
Tuire sanoi…
Sally-Kiitos! Ehkä kaapeli tosiaan kannattaa vetää, vaikka ei vielä valoja laittaisikaan. Voi olla, että varsinainen muotopuutarha joudutaan jättämään ensi vuodelle. Kesääkin pitäisi tosiaan ehtiä viettää ja paistaa vohveleita!

Päivi-Kiitos! Niin juuri ajattelin, että kukinta kestäisi pitkään. Elsa Sass on minulle uuttaa, hyvä vinkki. Pionien koti taitaa tulla messuillekin, voi olisipa jo messut.

Esmeralda-Kiitos! Kukista on niin kiva haaveilla.
hazardxgaming sanoi…
Pensasnäkökulmaa meidän kokemuksesta... hanhikki on niin reipas kukkimaan, eikä vaadi ihmeitä, meillä hanhikkeja rinteessä, jota en koskaan ehdi hoitaa. Kukkivat silti aina ja uskollisesti. Jasmike - meillä pari pihan yhdessä kulmassa, kukkivat kauniisti, mutta ei kamalan kauan (hanhikki kauemmin), mietin itse sitä myös aidaksi, mutta leikkaamisen kanssa hankalaa, jos haluaa että kukkii ja kasvaessaan vie paljon tilaa myös leveydestä,meillä ei siihen olisi ollut tilaa,koska tonttien rajat ja talot on niin lähekkäin, meillä väiaidat marja-aroniaa, josta en alun perin kovin tykännyt, mutta on helppo ja kylläpä on ihan kauniin näköinen. Marjat vaan pitäisi jaksaa /ehtiä hyötykäyttää. Kukkia ja kukkapenkkejä laittaessa kannattaa todellakin laittaa katekangas alle, rikkaruohorikasta tämä maaperä... rikkaruohoja tulee kankaasta huolimatta. Ja sähkökapelitvan valmiiksi joka mahdolliseen paikkan,itsekin sen suihkulähteen sitten pari vuotta väsäsin, vaikken niistä kovin koskaan ennen tykännytkään...
TiaNina sanoi…
jahas - on näköjään juniori ollut koneella - tuo hazarsgambling olen minä :))))
Wilhelmiina sanoi…
Tosi kiva suunnitelma ja upeita kukkaisia olet ajatellut.

Olen monesti muistanut , että sinun blogi pitäisi siirtää suosikkeihini ja nyt sen teen kun tänne pääsin vihdoin.
Teidän sauna on aivan upea , valkoiset seinät kruunaavat tilan :)
Tuire sanoi…
TiaNina-Terkkuja juniorille! Kiitos kokemuksistasi! Ystäväni myös huomautti, että jasmike on helposti risuisen näköinen. Olen monessa paikkaa huomannut, että marja-aroniaa lapset käyttävät luovasti seinien maalaamiseen ja muuhun kivaan. :) Meidän neljävee haaveilee suihkulähteestä, mutta en usko, että laitetaan ainakaan nyt aluksi. Kiva, että olet ollut hanhikkeihin tyytyväinen.

Wilhelmiina-Kiitos kiitos! Minäkin tulen blogivierailulle katsomaan upeita käsitöitäsi.
Anonyymi sanoi…
Vaahteran istuttamista harkitsisin 2 kertaa, saa usein ikävännäköisiä sienitauteja ja niitä lehtiä on sitten syksyllä ihan jokapaikassa. Hyvä vaihtoehto voisi olla esim. hevoskastanja jos se teidän leveydellä vielä kasvaa. Rautatieomenapuu kasvaa yllättävänkin korkeaksi hyvässä maassa. Jasmikkeen tuoksu on ihana ja "risuisuus" tulee siitä, ettei ole uskallettu leikata ja nuorentaa sitä. Hyvältä näyttää suunnitelmat!
Terhi
Tuire sanoi…
Terhi-Kiitos vinkeistä! Tykkään hevoskastanjoista hurjasti ja ne menestyvät täällä. Vaahtera olisi kasvutavaltaan aika hyvä, koska puun ali tullaan kulkemaan. Pidämme siis jasmikkeesta hyvää huolta ja se saa kukoistaa risuuntumatta. :)
kati sanoi…
Jos haluat häivyttää tuota pitkän omaista muotoa, niin aidanteet ovat hyvä ideä. Rajoille kannattaa laittaa kasveja kerrostaen, eli aidanteiden eteen vielä matalampia kasveja. Tällä tavoin voit häivyttää selkeitä rajoja ja kapeaa laatikkomaisuutta.

Ja kivat kasvivalinnita tosiaan. Pionikuja on upea, mutta muistathan, että pionit kukkivat hyvin lyhyen aikaa. Sen jälkeen tulee hieman lattea fiilis, vaikka pionissa on ihan kauniit lehdetkin.
Maija sanoi…
MINULLA ON BLOGISSANI SINULLE JOTAIN! :) Ihania pihasuunitelmia, minä samoissa puuhissa, vanhaan pihaan lisää ;)
Tuire sanoi…
kati-Kiitos vinkeistä! Täytyy pistää korvan taakse. Onneksi etupihan kukkapenkistä tulee niin iso, että sinne mahtuu pionien lisäksi muita kukkaihanuuksia.
Tuire sanoi…
Maija-Oi kiitos! Tulen heti katsomaan.

Hyviä puutarhaunelmia kaikille!
Tanja sanoi…
Ooh, rusokirsikka on ihana! Vaan eipä varmaan menesty meillä täällä pohjosessa. :( Ja kiva tuo alimman kuvan piha/talo-kokonaisuus. Ite oon yrittäny katsoa Täydellisiä naisia etupiha-ideoiden toivossa.


Harmi etten tajunnu katsoo millon nuo messut on, varasin lennot Helsinkiin vasta 11.4. :/
Pakkasakka sanoi…
Tosi mahtavat ja ihanat suunnitelmat. Kirsikkapuut on ihania, meillä pari valkoista pilvikirsikkaa ja viime syksynä istutetut vaaleanpunaiset kirsikkapuut vaan odottaa kevättä :) Hienosti olet suunnitellut ja ottanut asioita huomioon.