Säätyläiskoti


Säätyläiskoti Suomessa (Koskinen, Hagelstam) on yksi parhaista inspiraatiokirjoistani. Kirjassa on upeita kuvia ja kuvauksia 1700-luvun interiööreistä ja tavoista.

1700-luvun värit ovat harmonisen kauniita ja sopivat pohjoiseen valoomme. Olen pitkään aikonut ripustaa taulun noin ihanasti nauhalla.
1700-luvun symmetria ja väljyys viehättää.
En voi käsittää kuinka kaakeliuuni voi killua tikkujaloilla, varsinkaan kun katselen kuinka massiiviset muuraukset meidän talossa tehdään takkaa varten.

 Tykkään poimia hauskoja detaljeja menneisyydestä, kuten vaikka kattaa lusikat kahvikupin päälle ja joulukuusta koristaa Marsalkannauha.
Minä Achanin talossa 2004 ennen raskauksia, huoh.

Tykkään kustavilaisuudesta, rokokoosta, uuden Englannin Long Islandista ja shabby chicistä. Niitä koitan jotenkin sekoittaa itselleni sopivaksi, en ole ihan varma onko se mahdollista.  :)

Haluaisin vierailla kaikissa kirjassa esitellyissä kartanoissa. Olen ehtinyt käydä Mustion linnassa, Kahiluodon kartanossa Seurasaaressa, Aschanin talossa Heinolassa ja Qwenselin talossa Turussa. Äitini kertoi, että olen ollut Louhisaaressa, mutta sitä ei lasketa, koska en muista sitä.  :)

Kellarin sisäänkäynnistä tuli tälläinen.

Kommentit

Kirja on tosiaan ihastuttava ja täynnä ideoita :) Aschanin talo on ihastuttava. Tunnen museon johtajan Kari-Paavo Kokin hyvin. Hän on vuosia sitten opettanut minulle tapakulttuuria ja siinä samassa ystävystyimme sekä töitä yhdessä tehty :) Joulun tienoilla talo on vastustamaton, niin taitavasti hän on sinne joulun loihtinut joka vuosi.
Helena sanoi…
Kyllä oli kauniita nuo säätyläiskodit, mitenkähän tavallinen kansa asui tuolloin...
Anis sanoi…
Kauniita ovat olleet..tosin minua viehättävät enemmän tavalliset pohjalaiset maalaistalot talonpoikaisine huonekaluineen ja räsyineen. Kiva seurata rakennusprojektianne:)
Sanna-Pauliina sanoi…
Kiitos paljon kirjavinkistä menen heti ostamaan sen jos sen saa esim. Adlibriksestä.. Olen nimittäin etsinyt juuri kirjaa jossa olisi kustavilaisuudesta ja josta saisi ideoita sisustukseen!
Saila sanoi…
Sepä onkin blogeissa kivaa, kun voi tavata eri makuja, ja Tuiren blogissa tämä rakennusprojekti ja into luoda kaunista kotia on niin mukaansatempaavaa. Olet Tuire varsinainen esteetikko, mutta senhän varmasti tiedät jo ;-)
Koska oma taloni on pieni merimiehen talo eikä hieno säätyläiskoti, aion sisustaa sitä hieman yksinkertaisemmin. Esimerkiksi salia ei ole, vain tupa, joten tuollainen salityyli ei kyllä yhtään sovi... Makkariin aion rakennuttaa sellaisen parvisängyn, joka on vähän niinkuin komero, siinä saa verhot vedettyä eteen ja rakennelmassa on paksut kulmat, ehkä pääty jopa umpinainen. Minua viehättävät myös vanhanajan talonpoikaishuonekalut. Ja ennen, kun taloihin rakennettiin kiintokalusteita! Olen onnekas, kun minun tuvassani olivat tallella seinänvierille kiinni rakennetut penkit, joista saa kannet auki ja vedettyä sivusta vierassängyiksi!
Tuire sanoi…
Marie Elisabeth´s rum- Voi mikä etuoikeus työskennellä ja olla ystävä historian ja tapakulttuurin tuntijan kanssa. Myös kirjassa kehutaan Aschanin talon joulua. Pitänee tehdä joulureissu sinne joskus.

Helena-Niin, ei varmasti kovin hohdokkaasti, mutta kaikki vanha työkaluista lähtien on niin kaunista käsityötä.

Anis-Talonpoikaishuonekalut ovat ihania. En ole törmännyt kivaan kirjaan vanhoista maalaistaloista. Varmasti niissä riittäisi paljon ihailtavaa.

Sanna-Pauliina-Kiitos ja toivottavasti kirja löytyy.

Saila-Kiitos kiitos! Sängyn rakennussuunnitelmasi kuullostaa tosi hyvältä. Talosi kiinteät penkit ovat varmasti upeat. Meidän kotiseutumuseossa ne pelkät penkit ja säälin renkejä, jotka niissä ovat nukkuneet. En tiennyt, että penkeistä on sivustavedettävää mallia.

Olen aina halunnut vanhaa taloa, mutta toisaalta ihan kivakin, etten sitä saa. Uudessa talossa voi paremmalla mielellä sekoittaa tyylejä, liioitella ja mellastaa sisustuksellisesti mielin määrin. :)
Sanna sanoi…
Ilmoittaudun vapaaehtoiseksi lähtijäksi Louhisaareen! Olisi ihanaa tehdä sinne kesäretki...
Tuire sanoi…
Hienoa! Koitan karata muuttorumbaa ja lähdetään linnaa kohti. :)